Czasem trzeba zrobić po prostu coś takiego, żeby było "3x S": szybko, syto, smacznie. I wówczas dziękuję Bogu za tego kogoś, kto wymyślił konserwy. ;) Jestem przy tym jednak dość wybredny - nie zadowala mnie byle co, konserwa też musi być przyzwoitej jakości. Takie właśnie "3xS" musiało zostać wykonane dzisiaj - postawiłem na wypróbowane już mięsiwo z "Biedronki", lecz postanowiłem je przyrządzić trochę inaczej, niż dotychczas. I chyba pobiłem swój rekord, gdyż przygotowanie obiadu zajęło mi zaledwie ok. 10 minut. :)
Składniki:
2 słoiki (po 300g) "Specjału z szynką"
2 - 3 pomidory (zależnie od wielkości)
10 dkg sera gouda
Ok. 200 ml śmietany 18%
Oregano
Pieprz
Sól
Wykonanie:
1. Mięso wykładamy do garnka i rozdrabniamy. Odrobiną wody dokładnie wypłukujemy słoiki i popłuczyny wlewamy do garnka. Podgrzewamy.
2. Dodajemy śmietanę i oregano (lekko kopiasta łyżeczka).
3. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i rozdrabniamy. Dodajemy do gotującego się mięsa. Całość dokładnie mieszamy.
4. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Nie odparowujemy płynu!
5. Danie podajemy z makaronem, posypane startym serem.
5. Danie podajemy z makaronem, posypane startym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz