Będąc ostatnio w "Biedronce", zauważyłem na półce produkt, który mnie szczerze zadziwił, a mianowicie... KASZĘ ORKISZOWĄ! Ucieszyło mnie to bardzo, gdyż jest to widomy znak tego, że ta prastara pszenica wraca do łask. To właściwie drugi taki znak, jaki dostrzegłem w ostatnim czasie, bo wcześniej miejscowy PSS zaczął wypiekać ciasto orkiszowe (przepyszne!). Oczywiście kaszę postanowiłem niezwłocznie wypróbować, a kaszę najlepiej się je z gulaszem. Postawiłem na prosty i szybki gulasz drobiowy. A kasza? Cóż, ujmę to tak... Na pewno nie będzie jej brakować na naszym domowym stole. Zapewne nie jest to produkt 100% ekologiczny, lecz jest na przyzwoitym poziomie pod względem jakości i smaku.
Składniki:
60 dkg filety z piersi kurczaka
Papryka żółta
Papryka czerwona
5 niedużych pomidorów
2 cebule
Czerwona czubrica
Duża szczypta cząbru
Duża szczypta rozmarynu
Bulionetka drobiowa Knorr
100 - 150 ml śmietany 18%
Natka pietruszki
2 ząbki czosnku
Pieprz
Sól
Wykonanie:
1. Cebulę kroimy w pióra i przekrawamy na pół. Szklimy w garnku o grubych ściankach na gorącym tłuszczu ok minuty, uważając zwłaszcza na czosnek, by się nie zaczął zanadto rumienić.
2. Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do smażącej się cebuli z czosnkiem. Posypujemy solą, pieprzem i czubricą. Dusimy, od czasu do czasu mieszając, ok. 10 minut. Dodajemy bulionetkę.
3. Paprykę kroimy w sporą kostkę i dodajemy do garnka.
4. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, a następnie rozdrabniamy i dodajemy do garnka. Zamiast świeżych pomidorów możemy użyć konserwowych - 1 puszka. Przyprawiamy ziołami i dusimy kolejne 10 minut.
5. Ok. 2 - 3 minut przed końcem gotowania dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dobra rada: Prócz tego, że do przygotowania gulaszu używam garnka o grubych ściankach, to także stawiam go nie bezpośrednio na ogniu, a na metalowej płytce. Nawet mimo to trzeba uważać, by danie nie przywarło i nie zaczęło się przypalać. Wykonanie jest proste, jednak wymaga ono stałej uwagi i mieszania co jakiś czas. Danie doskonale pasuje do ulubionej kaszy - nie tylko pszenicznej - czy także ryżu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz