czwartek, 26 stycznia 2017

Kurczak w sosie śmietanowo - szczypiorkowym

Ci, którzy wiedzą, że moim wielkim marzeniem jest schudnąć niewątpliwie złapią się teraz za głowę. ;) To prawda - próbuję zrzucić (ciut więcej, niż tylko) "parę kilo", lecz czasem przychodzą do głowy tak PYSZNE pomysły, że nie mam ani trochę wewnętrznego spokoju, póki nie wypróbuję. A przyszło mi właśnie do głowy, że do kurczaka bardzo pasuje śmietana, a do śmietany zaś szczypiorek. :) Oczywiście można też spróbować (i pewnie spróbuję) zrobić bardziej dietetyczną wersję dania, z gęstym jogurtem, ale... jogurt to jednak nigdy nie będzie to samo, co śmietana! Cóż, najwyżej po takim daniu przez tydzień trzeba jeść coś lżejszego! ;)

Składniki:
4 filety z piersi kurczaka
400ml śmietany 18%
2 pęczki szczypiorku
olej lub oliwa
ok. łyżki soku z cytryny
pieprz
sól

Wykonanie:
1. Filety rozbijamy do grubości ok. 2 cm. Posypujemy obficie (naprawdę OBFICIE!) pieprzem i solą. Smażymy z obu stron na lekko złoty kolor. 
2. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek śmietanę oraz sok z cytryny. Dodajemy też szczyptę lub dwie soli. Całość dokładnie mieszamy, by składniki się połączyły i pokryły mięso. Dusimy ok. 10 minut na średnim ogniu. W międzyczasie mięso możemy przełożyć na drugą stronę. 
3. Podajemy z ziemniakami, kaszą (może być jaglana, pęczak lub orkiszowa) lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz