Nadarzyła się okazja, by wypróbować japońskie grzyby shiitake. Przyznam, że myślałem o tym od dawna, gdyż shiitake uchodzą za jedne najlapszych grzybów azjatycki ch. Są jednak dość drogie, więc musiałem nastawić się na cierpliwość i czekać na dobrą cenę. Cierpliwość moja została w końcu nagrodzona. I tak shiitake trafiły na nasz stół. Okazały się być naprawdę bardzo aromatyczne i smaczne. Zastanawiam się tylko, jak Azjaci jedzą grzyby... pałeczkami?
Składniki:
30 - 40 dkg mięsa z piersi kurczaka
40 dkg świeżych grzybów shiitake
Nieduża cebula
Bulionetka drobiowa knorr (lub 6 łyżek rosołu)
2 cm korzenia imbiru (lub płaska łyżeczka imbiru w proszku)
2 łyżki sosu sojowego
50ml wódki
Płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Olej
Wykonanie:
1. Mięso kroimy na paski długości ok. 4 - 5 centymetrów i obtaczamy w mące.
2. Grzyby kroimy na plasterki i podsmażamy na oleju.
3. Cebulę siekamy w "pióra" i szklimy na drugiej patelni wraz z tartym imbirem.
4. Do cebuli z imbirem dodajemu kurczaka i smażymy ok. 2 minut, całość dokładnie mieszając.
5. Tak przygotowane mięso dodajemy do grzybów.
6. Dodajemy bulionetkę, wódkę, sos sojowy i przyprawę uniwersalną. Całość dusilmy jeszcze 3 - 4 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz