Bardzo lubię soczewicę. W naszym domu jada się ją przede wszystkim w dni ścisłych postów religijnych, wyznaczonych przez Kościół katolicki. Jadamy ją wówczas z ryżem i zrumienionym masełkiem. Nie narzekam, bo naprawdę lubię. Ale soczewica przecież niekoniecznie musi być postnym daniem. Można ją też podawać na wiele różnych sposobów. Już od jakiegoś czasu "chodziła za mną" zupa z soczewicy, taka "na bogato". A aby mieć jeszcze więcej radości z gotowania, odsunąłem na bok wszystkie gotowe przepisy i zacząłem tworzyć od podstaw.
Składniki:
Ok. 60 dkg łopatki wieprzowej
150g soczewicy zielonej
3 - 4 spore ziemniaki
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
Kawałek selera
Papryka czerwona
Papryka żółta
1 duża cebula
Pęczek szczypiorku
1 łyżka zielonej czubricy
½ - 1 płaskiej łyżeczki papryki ostrej w proszku
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
2 łyżki masła klarowanego
2 - 3 ząbki czosnku
220 - 250 ml śmietany 18%
Pieprz
Sól
Wykonanie:
1. Soczewicę namaczamy min. 30 minut w letniej wodzie.
2. Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Posypujemy solą i pieprzem.
3. Cebulę kroimy w "pióra". Możemy je potem przekroić na pół lub na trzy części.
4. Cebulę szklimy na silnie rozgrzanym maśle.
5. Następnie dodajemy na patelnię mięso i obsmażamy ok. 5 minut.
6. W tym czasie zalewamy soczewicę ok. 2l wrzątku i gotujemy.
7. Usmażone z cebulą mięso dodajemy do garnka.
8. Resztę warzyw - z wyjątkiem pietruszki - kroimy w kostkę. Pietruszkę przekrawamy na pół, dzięki czemu będzie ją potem łatwo usunąć - podobnie możemy uczynić z selerem, jeśli za nim nie przepadamy, starczy go pokroić w plastry (jednak w tej zupie nabiera on naprawdę przyjemnego smaku!).
9. Czosnek i szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do zupy.
10. Dodajemy przyprawy. Postawiłem tym razem na szczególnie dużą ilość mojej ulubionej czubricy - całą łyżkę i to kopiastą! Zielona czubrica jest akurat jedną z tych przypraw, które można dodawać szczodrze bez ryzyka.
11. Ok. 5 minut przed końcem gotowania zabielamy zupę śmietaną, uprzednio ją hartując. Możemy też finalnie danie przyprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz