Składniki:
70 - 80 dkg filetu z kurczaka
1 średnia cebula
1 średnia marchewka
1/2 pora (biała część)
grzyby mun
pędy bambusa (1 puszka)
3 - 4 ząbki czosnku
ciemny sos sojowy
ostra papryka
słodka papryka
olej ryżowy
pieprz
Wykonanie:
1. Mięso kroimy w cienkie paski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz ok. 3 łyżek sosu sojowego. Posypujemy ostrą papryką w proszku (ok. płaskiej łyżeczki) Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 2 - 3 godzin do lodówki.
2. Suszone grzyby mun zalewamy wrzątkiem i namaczamy ok. 20 minut. Następnie kroimy je w paski..
3. Por kroimy w półtalarki, cebulę w "pióra" a marchewkę w "zapałki".
4. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim partiami mięso.
5. Do mięsa dajemy grzyby mun, warzywa oraz odsączone z zalewy pędy bambusa. Całość podlewamy ok 1/2 szklanki wody. Doprawiamy do smaku pieprzem, ew. sosem sojowym, ostrą i słodką papryką. Całość dusimy ok. 15 - 20 minut na dużym ogniu, od czasu do czasu całość dokładnie mieszając przez przekładanie.
6. Danie podajemy z ryżem. Potrawę możemy posypać świeżą natką pietruszki.
6. Danie podajemy z ryżem. Potrawę możemy posypać świeżą natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz