To kolejne danie, które przygotowałem dość spontanicznie. W lodówce było trochę papryki, którą jakoś trzeba było wykorzystać. Pomyślałem o kurczaku i serze. Długi czas myśl była o usmażeniu na patelni, ale... W ostatniej chwili zdecydowałem się na pieczenie. I myślę, że była to bardzo dobra decyzja.
Składniki:
4 duże filety z piersi kurczaka
Ok. 10 dkg sera gouda
Pół papryki czerwonej
Pół papryki żółtej
Przyprawa do kurczaka "Cykoria"
Oliwa
Pieprz
Sól
Wykonanie:
1. Od filetów odkrawamy polędwiczki. Następnie w mięsie nacinamy głębokie "kieszenie".
2. Wnętrze mięsa posypujemy obficie przyprawą ziołową do kurczaka. Używam do tego mieszanki ziołowej z firmy "Cykoria" i... chyba trudno ją inną zastąpić.
3. Paprykę kroimy w krótkie i dość cienkie plastry.
4. Wnętrze mięsa wykładamy plastrem sera. Następnie napychamy je dokładnie papryką, a brzegi mięsa spinamy szpilami.
5. Kurczaka oprószamy obustronnie solą i pieprzem i umieszczamy w naczyniu, którego dno skrapiamy wcześniej obficie oliwą.
6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie górne i dolne). Później możemy zmniejszyć temperaturę do ok. 180 stopni. Pieczemy ok. 60 - 70 minut, aż mięso się lekko zrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz