niedziela, 30 października 2016

Kotlet schabowy z pomidorami i serem

To się porobiło! To, co miało być w niedzielę na obiad, trzeba było przesunąć na sobotę, i na odwrót. Problem w tym, że na sobotę mieliśmy zaplanowane zwykłe schabowe, które na niedzielę by były jak ktoś, kto do kościoła na nabożeństwo by przyszedł w trampkach i podkoszulce. ;) Niby OK, bo najważniejsze, że jest, ale jednak jakoś tak dziwnie by było. No więc postanowiłem danie trochę "odcodziennić"! :) Pomysł, jak to zrobić, zrodził się wczoraj wieczorem.


Składniki (na jedną osobę):
Średniej wielkości kotlet
50g żółtego tartego sera (gouda/ementaler)
Mały pomidor
Masło klarowane
Pieprz
Sól

Wykonanie:
1. Kotleta rozbijamy i oprószamy pieprzem i solą z obu stron. 
2. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 
3. Tarty ser - gouda i ementaler 50/50 (używam gotowej mieszanki z Mlekovity) - umieszczamy w misce, dodajemy pomidora i mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy kotleta.
5. Po obróceniu kotleta na drugą stronę, obkładamy go obficie mieszanką serowo - pomidorową i smażymy pod przykryciem (!) ok. 5 minut, aż ser się dobrze rozpuści.

OPCJONALNIE: Przygotowując mieszankę serowo - pomidorową, możemy dodać także nieco posiekanej drobno cebuli, a podczas smażenia całość posypać ziołami toskańskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz