czwartek, 24 listopada 2016

Sałatka makaronowa z kurczakiem

W naszym domu bardzo lubimy sałatki. A już szczególnie wielkim ich smakoszem jestem ja sam. Bliscy przygadują mi nieraz, że połowę wyprodukowanej sałatki sam zjadam. Może to lekka przesada, ale prawdą jest, że mam w tym duży udział! Mam tak w sumie od dziecka, kiedy to zajadałem się sałatkami robionymi przez mojej śp babcię. Moi rodzice zawsze narzekali, że daje do niej za dużo majonezu, ale ja wcinałem, aż mi się uszy trzęsły i głośno protestowałem przeciw tej krytyce. Dobra sałatka sprawia mi czasem większą przyjemność, niż najwyszukańsze dania.

Mam, oczywiście, swoje ulubione sałatki, lecz lubię też próbować czegoś nowego. Jedną z takich prób była ostatnio lekko (!) Pikantna sałatka z makaronem, kurczakiem i mieszanką warzyw. Z pikantnością w naszej kuchni bywa trochę problem, gdyż ja lubię czasem zjeść coś naprawdę ostrego, a pozostali domownicy nie bardzo. Obiecałem więc im, że postaram się, by nie było potrzeba do kolacji brać hektolitrów wody  - i słowa dotrzymałem.


Składniki:
Podwójny filet z piersi kurczaka - ok. 60 - 70 dkg
2 słoiki mieszanki sałatkowej (groszek, kukurydza, marchewka)
4 szklanki makaronu - falbanki lub świderki
4 duże ogórki kiszone
Czerwona papryka
Żółta papryka
Sos czosnkowy z chili
1 łyżka tłuszczu
Pieprz
Sól

Wykonanie:
1. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem a następnie smażymy, aż się lekko zezłoci. Do smażenia używamy dobrego jakościowo oleju, np. ryżowego lub z pestek winogron. Możemy też użyć oliwy lub masła klarowanego.
2. Przyrządzamy sos według TEGO PRZEPISU.
3. Paprykę, ogórki i cebulę kroimy w kostkę.
4. Makaron gotujemy tak, by był lekko twardawy, a następnie studzimy zimną wodą.
5. Wszystkie składniki łączymy, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Możemy też doprawić sałatkę do smaku.
6. Odstawiamy sałatkę na min. godzinę w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz