czwartek, 1 grudnia 2016

Kapuśniak z ziołami

Kapuśniak w kolejnej mutacji. ;) Tym razem postawiłem na swoje ulubione zioła i ulubioną kiełbasę. Zupa świetnie smakuje, jest bardzo sycąca, a przy tym robi się ją naprawdę ekspresowo. 


Składniki:
Ok. 50 - 60 dkg białej kapusty
4-5 ziemniaków
Średnia cebula
2 marchewki
1 pietruszka
30 dkg pomidorów
20 dkg surowego wędzonego boczku
Ok 40 dkg kiełbasy wieprzowej niewędzonej
2 ząbki czosnku
3 - 4 liście laurowe
5 - 6 ziarenek ziela angielskiego
Ok. 150 ml śmietany 18%
pieprz
Łyżka majeranku
Łyżeczka zielonej czubricy
Sos sojowy
Oliwa

Wykonanie:
1. Kapustę szatkujemy i zalewamy ok. 2 litrami wody.
2. Resztę warzyw kroimy w kostkę a czosnek siekamy w plasterki. Dodajemy do kapusty. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok. 30 minut.
3. Boczek kroimy w kostkę a kiełbasę w półplasterki. Używam kiełbasy "domowej niewędzonej" z masarni w Czerniejewie. Można jednak użyć podobnych wędlin wieprzowych parzonych z innych zakładów
4. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy na niej boczek i kiełbasę, a gdy się pięknie zrumienią, dodajemy do nich posiekaną w pióra cebulę. Gdy są gotowe, dodajemy do gotującej się zupy.
5. Dodajemy zioła oraz pieprz i sos sojowy do smaku.
6. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i rozdrabniamy. Dodajemy do zupy mniej więcej 5 minut przed końcem gotowania.
7. Śmietanę rozprowadzamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy i dodajemy do potrawy. Dokładnie mieszamy, gotując jeszcze 2 - 3 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz