środa, 1 czerwca 2016

Zupa tajska z wołowiną

Nie potrafię sobie wyobrazić swojego stołu bez dań kuchni azjatyckiej. Jeśli nie często, to przynajmniej od czasu do czasu musi się na nim pojawić coś z dalekiego wschodu. Tym razem wybór padł na danie kuchni tajskiej, bo po raz pierwszy próbowałem czerwonego curry w paście. Oparłem się o przepis z Barbell Kitchen.

Składniki:
30 dkg wołowiny (łopatka)
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
4 - 5 ząbków czosnku
2 średnie cebule
2 kostki rosołowe wołowe
ok. 20g czerwonej pasty curry
oliwa
pieprz
sól
natka kolendry

Wykonanie:
1. Mięso kroimy w cieniutkie (serio CIENIUTKIE!) plasterki.
2. Na patelni silnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy pastę curry i mieszamy.
3. Wrzucamy na patelnię mięso i obsmażamy.
4. Kostki bulionowe zalewamy ok. 1 l gorącej wody.
5. Paprykę kroimy w paski, po czym przekrawamy je na pół. Cebulę siekamy w "pióra". Czosnek siekamy drobno. Całość dodajemy do smażącego się mięsa i obsmażamy 2 - 3 minuty. Jeśli mamy zbyt małą patelnię, mięso zdejmujemy, a warzywa obsmażamy na tym samym tłuszczu.
6. Mięso i warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Całość gotujemy ok. 40 - 60 minut, aż mięso lekko zmięknie.
7. Finalnie doprawiamy solą (lub sosem sojowym) i pieprzem (ja użyłem indonezyjskiego pieprzu lumpung).
8. Po rozlaniu na talerze, posypujemy zupę posiekaną natką kolendry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz