Składniki:
ok. 0,5 kg truskawek
0,5 litra wody
makaron
kisiel truskawkowy
1 opakowanie cukru z wanilią i kardamonem Kamis
3 - 4 łyżki cukru
jogurt naturalny
bita śmietana
Wykonanie:
1. Oczyszczone truskawki miksujemy i zalewamy ok 0,4 litra gorącej wody. Gotujemy przez ok, 2 - 3 minuty.
2. Kisiel rozrabiamy w ok 100 ml letniej wody, po czym dodajemy do truskawek. Gotujemy do momentu, aż zupa zgęstnieje. Jeśli potrzeba, możemy dodać jeszcze mąki ziemniaczanej rozrobionej z wodą.
3. Dodajemy 2 "kopiaste" łyżki gęstego jogurtu naturalnego. Mieszamy lub miksujemy.
3. Dodajemy 2 "kopiaste" łyżki gęstego jogurtu naturalnego. Mieszamy lub miksujemy.
4. Gotową zupę słodzimy i studzimy, a następnie umieszczamy w lodówce na ok. 2 godziny.
5. Do zupy podajemy makaron (ja akurat użyłem makaronu "Pastani" z Biedronki). Pośrodku talerza tworzymy "wyspę" z bitej śmietany w sprayu i dekorujemy ją ćwiartkami niewielkiej truskawki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz