sobota, 4 czerwca 2016

Zupa kremowa z pietruszki

Na przekór niepewnej pogodzie (właśnie przeszła burza) przygotowujemy na wieczór grilla na 20 osób. Kurczak, kiełbaski - wszystko bardzo zacne, ale pomyślałem jeszcze o zupie. Spośród wielu opcji smakowych, jakie mi przyszły do głowy, wygrała pietruszka.


Skład:
2 litry bulionu warzywnego
4 średnie ziemniaki
4 korzenie pietruszki
1 pęczek natki pietruszki
100 - 150g śmietany 18%
pieprz
sól

Wykonanie:
1. Ziemniaki i pietruszkę obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.
2. Zagotowujemy 2 litry bulionu warzywnego. Możemy też do jego przygotowania użyć warzywnej bulionetki lub kostki (2 - 3 szt).
3. Pokrojone warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu. Natkę pietruszki siekamy (nie musi być drobno) i również dodajemy do zupy. Całość gotujemy ok. 30 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie zupę dokładnie miksujemy.
4. Śmietanę hartujemy w miseczce, dodając do niej kilka łyżek zupy. Rozrabiamy ją tak, by nie było żadnych grudek. Dodajemy ją do zupy, ciągle i dokładnie mieszając i całość gotujemy jeszcze 2 - 3 minuty.
5. Zupę możemy podawać z grzankami lub jajkiem, posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz