poniedziałek, 20 czerwca 2016

Hiszpańska zupa chlebowa

Ostatnio pojawia się tu wiele przepisów na zupy. Cóż, po prostu bardzo lubię zupy, a z drugiej strony robi się je często łatwo i szybko. Zupę, którą dziś chcę zaproponować, to jedno z najszybszych dań, jakie miałem okazję poznać. Jego dodatkowym atutem jest, że możemy na tą zupę "zagospodarować" czerstwy chleb, z którym nie zawsze wiemy, co zrobić. Jest przy tym - jak każda zupa chlebowa - sycąca. Recepturkę zaczerpnąłem z magazynu "Prześlij Przepis!". Co prawda zupa wyszła mi zupełnie inaczej, niż na dołączonym zdjęciu (być może dodano zieloną paprykę, a możliwe też, że zupa została lekko zabielona śmietaną), ale naprawdę pyszna.

Składniki:
4 - 5 skibek czerstwego chleba
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej papryki
2 pomidory
1 duża cebula
2 kostki rosołowe lub bulionetki drobiowe
1 - 2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki chili
oliwa
pieprz
sól

Wykonanie:
1. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w drobną kostkę. Cebulę kroimy w pióra". Czosnek drobno siekamy. Wszystko razem podsmażamy przez kilka minut w garnku na rozgrzanej oliwie..
2. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do smażących się warzyw. Przyprawiamy chili i tymiankiem i dusimy kilka minut.
3. Chleb kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Całość zalewamy ok. 2 litrami bulionu lub gorącej wody z kostkami rosołowymi lub bulionetkami.
4. Gotujemy ok. 15 minut. Podajemy z gorącym pieczywem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz