Lubię pieczenie. Tym razem postanowiłem tradycyjną łopatkę zrobić na sposób nieco bardziej egzotyczny - z czerwonym curry i ziołami.
Składniki:
80 - 100 dkg łopatki
1 łyżka czerwonego curry (pasta)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
ziele angielskie
liście laurowe
pieprz
sól
olej
Wykonanie:
1. Mięso myjemy i osuszamy. Możemy je skropić sokiem z połówki cytryny i odstawić do lodówki nam ok. godzinę, aby skruszało.
2. Olej wlewamy do miseczki i dodajemy do niego wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy.
3. Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie mięso i odstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin.
4. Mięso pieczemy w temperaturze 200 stopni (grzanie górne i dolne) przez ok 1,5 godziny. Dodajemy 3 - 4 listków laurowych i 5 - 6 ziarenek ziela angielskiego. W połowie pieczenia mięso obracamy i podlewamy ok. 200 ml wody. Od czasu do czasu możemy polewać mięso sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz