poniedziałek, 13 czerwca 2016

Żeberka pieczone w kapuście

Dziś zrdadzę wam nasz "rodzinny sekret". ;) To jedno z naszych ulubionych dań. Ogromna prostota, a przy tym tak niezrównany smak, że na ogół robimy je na niedzielny obiad.

Składniki:
80 dkg żeberek
główka kapusty
"Delikat" Knorr do mięs

Wykonanie:
Żeberka płuczemy, osuszamy i dzielimy na kawałki. Posypujemy obficie przyprawą i odstawiamy na 20 - 390 minut w chłodne miejsce. Kapustę dzielimy na liście i wykładamy nią grubo dno brytfanny. Na liściach układamy mięso i przykrywamy je kolejną, równie grubą warstwą kapusty. Brytfannę przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie od góry i od dołu). Pieczemy ok. 2 godzin. Gdy wierzchnia warstwa kapusty się lekko przypali, danie powinno być gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz