poniedziałek, 20 czerwca 2016

Pieczywo czosnkowe z serem

Podpiekana bagietka jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, zwłaszcza zup. Jest także doskonałą "przegryzką" - smaczna i szybką w przygotowaniu. Mnie i siostrze zasmakowało przed laty, gdy wprowadził je nasz ulubiony grill-bar w Jastarni. Zwłaszcza siostra bardzo często wieczorami chodziła na pieczywo czosnkowe "do pani Małgosi". Tak więc te smaczne kąski łączą się dla nas z niezwykle miłymi wspomnieniami.

Składniki:
1 bagietka
5 - 6 ząbków czosnku
ok. 15 dkg sera gouda
chili

Wykonanie:
Pieczywo możemy przygotować w piekarniku albo we frytkownicy beztłuszczowej. Bagietkę kroimy na ukos w kromki grubości ok. 1,5 cm. Podpiekamy 2 - 3 minut. Następnie pieczywo skrapiamy oliwą, nacieramy lub posypujemy siekanym czosnkiem, nakładamy tarty ser, i dodajemy chili, papryką lub ulubionymi ziołami. Tak przygotowane ponownie zapiekamy ok. 2 - 3 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz