Tato przyniósł z działki ogromny (naprawdę OGROMNY!) pęczek koperku, z zamiarem ugotowania z niego zupy. Tak się jednak złożyło, że koniec końców obowiązek ugotowania zupy spadł na mnie. Przejrzałem więc przeróżne przepisy, aż w końcu - opierając się na kilku z nich - postanowiłem jednak zrobić wszystko po swojemu.
Składniki:
40 dkg filetu z piersi kurczaka
pęczek włoszczyzny
natka pietruszki
4 spore ziemniaki
2 średnie cebule
2 pęczki koperku
ok. 200g śmietany 18%
1 bulionetka drobiowa Knorr
3 - 4 liście laurowe
5 - 7 ziarenek ziela angielskiego
masło klarowane
szczypta szafranu
1 łyżka soku z cytryny
pieprz
sól
Wykonanie:
1. Mięso z kurczaka kroimy w średniej wielkości kawałki.
2. Marchewkę i pietruszkę kroimy wzdłuż na ćwiartki.
3. Por rozkrawamy wzdłuż, odkrawając górną część liści.
4. Seler kroimy w niezbyt grube plastry.
5. Całość zalewamy ok. 2 litrami wody (może być wrzątek), dodajemy liście laurowe, bulionetkę, szafran, ziele angielskie i płaską łyżeczkę soli i gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut.
6. Po tym czasie odławiamy całą włoszczyznę. Wybieramy z niej marchewkę, kroimy ją na cienkie plasterki i dodajemy z powrotem do wywaru.
7. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i po opłukaniu dodajemy do wywaru.
8. Cebulę tniemy w cienkie "pióra" i szklimy na rozgrzanym maśle.
9. koparek drobno siekamy i dodajemy do cebuli i całość obsmażamy ok. 3 minut, po czym dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
10. Do miseczki ze śmietaną dodajemy 3 - 4 łyżki zupy i całość dokładnie mieszamy, po czym przelewamy do zupy.
11. Doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Gotujemy jeszcze ok. 2 minut, dokłądnie mieszając, aby smaki się połączyły.
8. Cebulę tniemy w cienkie "pióra" i szklimy na rozgrzanym maśle.
9. koparek drobno siekamy i dodajemy do cebuli i całość obsmażamy ok. 3 minut, po czym dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
10. Do miseczki ze śmietaną dodajemy 3 - 4 łyżki zupy i całość dokładnie mieszamy, po czym przelewamy do zupy.
11. Doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Gotujemy jeszcze ok. 2 minut, dokłądnie mieszając, aby smaki się połączyły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz