sobota, 27 czerwca 2015

Kaukaski lula-kebab

Uwielbiam kuchnię arabską i kaukaską. Gdy lata temu często bywałem służbowo w Bydgoszczy, w porze obiadu przeważnie można mnie było spotkać w barze Sfinks, przemianowanym potem na Baalbek. Zwykle zjadałem szoarmę, szysztauk, czasem jakiś kebabik. Na przystawkę niewielką porcję japraka, a do tego solidna filiżanka herbaty po arabsku. Buźka się mi szeroko uśmiecha na samo wspomnienie tych delicji! Herbatę po arabsku łatwo zrobić sobie samemu w domu - to po prostu herbata parzona z niewielką ilością cynamonu. Japrak - czyli faszerowane ryżem z cebulą liście winogron w zalewie - jeśli się postarać można kupić, choć jest dość trudno dostępny w Polsce i niestety dość drogo kosztuje. A pyszny kebabik, czy inne bliskowschodnie danie, można sobie zrobić samemu. Ot np. kaukaski lula-kebab... Przepis na niego sam już nie wiem skąd mam. Smażymy go w naszym domu dość często i bardzo lubimy.
Składniki:
ok. 40 dkg mielonej wołowiny
ok. 30 dkg mielonej wieprzowiny (łopatka)
1 duża cebula
3 - 4 ząbki czosnku
2 łyżki tartej bułki
płaska łyżeczka bazylii
czubata łyżeczka mielonego kuminu
płaska łyżeczka mięty (ew. saszetka herbaty miętowej)
ok. pół łyżeczki soli
olej 

Wykonanie:
1. Zmielone mięso umieszczamy w misce. Cebulę bardzo drobno siekamy. Najlepiej to zrobić robotem kuchennym. Również czosnek drobniutko siekamy.
2. Cebulę i czosnek dodajemy do mięsa. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Jeśli widzimy, że kawałki cebuli są wciąż zbyt duże, możemy całość (podzieloną na dwie części) rozdrobnić jeszcze w malakserze - może jest to zresztą dobre rozwiązanie, bowiem pomoże to w dokładnym połączeniu wszystkich składników.
3. Z gotowego mięsa formujemy niezbyt grube, za to dość długie wałeczki. Wstępnie możemy w rękach uformować lekko podłużne kotleciki, lecz ostateczną formę najłatwiej uzyskamy "wałkując" nimi po deseczce do krojenia. Następnie smażymy je na dość dużym ogniu, na silnie rozgrzanym tłuszczu - dbając o to, by były równomiernie zrumienione ze wszystkich stron.
4. Danie podajemy z ryżem (np. jak na zdjęciu powyżej, ugotowanym z łyżeczką curry) i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz