wtorek, 9 czerwca 2015

Pieczarki w cieście

Danie to poznałem jakieś trzy, a może cztery lata temu. Serwowali je w jednym z popularnych lokalnych pubów, gdzie siedliśmy sobie ze starym przyjacielem i pewnym mądrym profesorem z Ukrainy, by sobie pogwarzyć. Gdy zobaczyłem w jadłospisie pieczarki w cieście, wiedziałem, że po prostu muszę... MUSZĘ! ich spróbować, jako wielki miłośnik pieczarek. I była to naprawdę znakomita decyzja. Moje kubeczki smakowe oszalały ze szczęścia! Niestety jakiś czas później pieczarki zniknęły z menu i... zrobiło się smutno. Ale... metodą prób i błędów udało mi się osiągnąć bardzo zbliżony efekt smakowy.

Składniki:
Ok. 30 dkg pieczarek
Ok. 2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
0,5 płaskiej łyżeczki soli
2 łyżeczki papryki słodkiej
0,5 - 1 łyżeczki papryki ostrej
olej
pieprz
sól

Wykonanie:
Ciasto przygotowujemy podobne, jak na naleśniki. Ubijmy jajka z solą. Dodajemy mąkę, mleko i wodę, a także przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Powinno być nieco bardziej gęste niż typowe ciasto naleśnikowe - stąd trzeba dodać o ok. 0,5 szklanki mąki więcej - choć najważniejsze jest oczywiście wyczucie. Chodzi o to, by ciasto jak najlepiej oblepiło grzyby. Pieczarki zanurzamy w całości, dbając o to, by ciasto pokryło je dokładnie i dość grubą warstwą. Następnie smażymy je na patelni na głębokim tłuszczu (lub we frytkownicy) przez kilka minut, aż osiągną piękny, złocisty kolor. Następnie odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i... gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz