środa, 24 czerwca 2015

Pieczarki w sosie cytrynowo - śmietanowym

Jak już wspominałem, pieczarki w ostatnim czasie opanowały mój umysł i kuchnię. ;) Dziś także nie mogłem się uwolnić od myśli o nich. Zamarzyły mi się w wersji na lekko kwaśno. Wyobraźnia zaczęła pracować. Cytryna, kurkuma, pieprz... Cytryna, kurkuma, pieprz... Wyobrażałem sobie ten smak i marzenie robiło się coraz smakowitsze i smakowitsze. No więc nic innego nie pozostało, tylko sprawdzić, jak to wyjdzie w realu. :) I wyszło przepysznie! :)




Składniki:
25 dkg pieczarek
2 średnie cebule
1 - 2 łyżeczki kurkumy
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku
ok. 1 łyżeczki pieprzu cytrynowego
sok z cytryny
100 - 200 g śmietany do zup i sosów 18%
sól
olej

Wykonanie:
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy ok. 3 minut na rozgrzanym oleju (ja użyłem ryżowego).
2. Pieczarki kroimy w półplasterki i wrzucamy na patelnię. Posypujemy obficie kurkumą i pieprzem cytrynowym. Dodajemy trochę czerwonej papryki w proszku (dla smaku i koloru) oraz szczyptę lub dwie (do smaku) soli. Całość skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i smażymy przez kilka minut, wszystkie składniki dokładnie mieszając. Możemy dodać niewielką ilość cukru, by złamać trochę kwaskowatość dania.
3. Na koniec dodajemy śmietanę. Ja tym razem użyłem 18% z Piątnicy, w dużej ilości, bo całe opakowanie (ale można do smaku). Możemy dodać trochę wody i trzymamy jeszcze chwilę na patelni, całość dokładnie mieszając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz