wtorek, 23 czerwca 2015

Pieczarki z papryką

Ostatnimi czasy z nadzwyczajną regularnością miewam "smak" na pieczarki, zwłaszcza zaś w porze... kolacji. Moi najbliżsi, gdy widzą mnie z kolejną siateczką świeżutkich pieczarek, zaczynają się już śmiać. :) A co mi tam! Zwykłe pieczarki mogą sprawić prawdziwemu amatorowi wielką przyjemność. No i rzecz jasna można je zrobić na nieskończenie wiele (jak podejrzewam) sposobów. Któregoś z niedawnych wieczorów zacząłem fantazjować i... "podniecać się" (czy to już zboczenie? Ha ha ha) myślą o pieczarkach i papryce. Więc znów pojawiła się torebeczka ukochanych grzybków, wzbudzając wesołość domowników. :)
Składniki:
25 dkg pieczarek
pół papryki czerwonej lub żółtej
1 niewielka cebula
2 - 3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
ok, 1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku
100g gęstej śmietany
olej
pieprz
sól

Wykonanie:
1. Pieczarki kroimy na półplasterki (większe dzielimy na trzy - cztery części, zależnie od wielkości i dopiero kroimy na plasterki). 
2. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. 
3. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Po ok. 3 minutach do cebuli dodajemy paprykę. 
4. Po kilku kolejnych, gdy papryka puszcza soki, na patelnię wrzucamy pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku. Następnie wszystko dokładnie mieszamy i smażymy. 
5. Pod koniec możemy podlać danie odrobiną wody i dokładamy śmietanę. Ponownie dokładnie wszystko mieszamy i dajemy daniu jeszcze 2 - 3 minuty na ogniu, aby grzyby "przeszły" śmietaną.
6. Całość doskonale smakuje z chlebem, młodymi ziemniakami, lub kaszą gryczaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz