Zdobyłem ostatnio kilka ciekawych starych książek kucharskich a w nich "sporo" (delikatnie rzecz ujmując - hi hi hi) ciekawych przepisów na dania warzywne i surówki. Jednym słowem PYSZNĄ ZIELENINKĘ, którą tak bardzo lubię. Bardzo wątpię, by kiedykolwiek mi się udało je wszystkie wypróbować, bo jest ich tak z... 1800! Jednak te najciekawsze pragnę stopniowo powynajdywać, przetestować i nimi się podzielić. Na początek cosik z białej kapusty i czerwonej papryki.
Składniki:
40 dkg białej kapusty
1 czerwona papryka
1 duża cebula
pęczek natki pietruszki
2 łyżki oleju
2 łyżeczki musztardy
pieprz
sól
cukier
Wykonanie:
1. Z kapusty usuwamy - jeśli to konieczne - zewnętrzne liście oraz wycinamy głąb. Możemy też pozbyć się grubych nerwów, ale nie uważam tego za bezwzględnie konieczne (bardzo je lubię) - zwłaszcza, jeśli surówki nie przygotowujemy ręcznie. Szatkujemy, po czym solimy, dbając o to, by dobrze zmieszać wszystko - tak by sól rozeszła się w miarę równomiernie. Odstawiamy na ok. 20 minut.
2. Paprykę myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy na cienkie paski (ja poszatkowałem ją po prostu w malakserze tak, jak kapustę). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Siekamy natkę pietruszki (nie musi być bardzo drobno). Wszystkie warzywa dodajemy do kapusty.
2. Paprykę myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy na cienkie paski (ja poszatkowałem ją po prostu w malakserze tak, jak kapustę). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Siekamy natkę pietruszki (nie musi być bardzo drobno). Wszystkie warzywa dodajemy do kapusty.
3. W miseczce dokładnie mieszamy musztardę z olejem po czym dodajemy ją do surówki. Surówkę doprawiamy finalnie pieprzem, solą (jeśli jeszcze trzeba) i cukrem. Całość bardzo dokładnie (!) mieszamy i odstawiamy na ok. 15 - 20 minut, aby wszystkie składniki się "przegryzły".
Surówka smakowała wprost znakomicie! A pewnie - jak wiele innych - najlepsza jest na drugi dzień. Myślę, że nie "od rzeczy" będzie dodać do niej także z pół żółtej papryki, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej kolorowa, a także pojawi się kolejna "nuta smakowa".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz