Schabowe to można powiedzieć nasze "narodowe danie" - choć znane także dobrze po sąsiedzku. Nie jestem wyjątkiem i muszę przyznać, że bardo lubię schab w różnych konfiguracjach - niekoniecznie tylko z kapustą i ziemniakami. Ok, ok - na zdjęciu poniżej jest młoda kapusta gotowana w ćwiartkach i z podsmażoną bułką tartą, a także ziemniaki, ale schabik już mniej typowy. Oparłem się na przepisie udostępnionym przez firmę Knorr, ale trochę od niego odszedłem - po części z powodu takiej ochoty, a po części z konieczności. Otóż nie udało się kupić jednego z oryginalnych składników, więc trzeba było kapkę pomyśleć i zrobić pewną podmianę - i wszystko się pięknie udało! :)
Składniki:
Ok. 60 dkg schabu
Ok. 60 dkg schabu
1 niewielka papryka czerwona
1 niewielka papryka żółta
ok 1 łyżki przyprawy do mięs Knorr ("czerwony Delikat")
2 szt. Bulionetka Domowa Pieczeniowa Knorr
3 - 4 ząbków czosnku
1 spora cebula
100 - 200 g gęstej śmietany
papryka słodkiej w proszku
papryka ostrej w proszku
1 - 1,5 szklanki wody
pieprz
sól
oliwa
sól
oliwa
Wykonanie:
1. Mięso kroimy w ok. centymetrowej grubości plastry i rozbijamy delikatnie - nie tak, jak na klasyczne kotlety - z obu stron. Posypujemy przyprawą do mięs i odstawiamy.
2. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie ok. 5 minut. Mniej więcej minutę przed końcem obsmażania dodajemy posiekany czosnek i wszystko mieszamy.
3. Podsmażona paprykę z cebulą podlewamy wodą, dodajemy śmietanę (ilość śmietany zależna od gustu - ja lubię mocno śmietanowe). Przyprawiamy płaską łyżeczką papryki słodkiej i szczyptą lub dwoma ostrej. Dodajemy bulionetki. Możemy dodać - według uznania i do smaku - pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy razem przez ok. 10 minut. następnie miksujemy.
4. W tym czasie obsmażamy mięso z obu stron na złoty kolor. Ważne, żeby nie smażyć zbyt długo, aby nie stwardniało. Zalewamy zmkisowanym sosem i możemy jeszcze potrzymać na gazie 1 - 2 minut.
5. Podajemy z ryżem lub ziemniakami. Do dania idealnie pasuje młoda gotowana kapusta.
5. Podajemy z ryżem lub ziemniakami. Do dania idealnie pasuje młoda gotowana kapusta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz