Wszystko zaczęło się właściwie od... ślubu kolegi. Z powodu ślubu i wesela przez kilka dni ktoś się musiał zająć jego domem i zwierzakami (2 psy i 3... węże), a tym "ktosiem" byłem ja. W pobliskim sklepie spożywczym - jednym z popularnych "sieciówek" - znalazłem apetycznie wyglądające sznycelki z piersi indyka. Postanowiłem wypróbować. Usmażyłem sobie z ziołami do drobiu i bardzo mi smakowały. Tym razem postanowiłem jednak zrobić je inaczej. Moja "kulinarna fantazja" się dziś bardzo uaktywniła i...
Składniki:
60 - 80 dkg sznycelków z piersi indyka
20 - 25 dkg sera edamskiego
czerwona czubrica
zioła toskańskie (Kamis)
rama kulinarna
Wykonanie:
Plastry mięsa obficie posypujemy czerwoną czubricą i odstawiamy na ok. 20 - 30 minut. Na patelni silnie rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy sznycelki najpierw z jednej strony na złoty brąz. Po przewróceniu na drugą stronę obkładamy mięso dość grubą warstwą sera, a następnie nakrywamy patelnię przykrywką. Po ok. 2 - 3 minutach, gdy ser się rozpuszcza, posypujemy mięso obficie ziołami toskańskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz