poniedziałek, 19 października 2015

Grillowany filet z piersi kurczaka w sosie meksykańskim

Choć dotychczas się z tym tutaj nie zdradzałem, bardzo lubię dania z grilla. Gdy rodzina zbiera się na grillowanie, ja staję przy ruszcie w roli kucharza. ;) Oczywiście największa przyjemność jest, gdy można w ogródku rozpalić prawdziwego grilla i piec jedzenie na solidnym ogniu. W okresie jesienno - zimowym trzeba się, niestety, zadowolić grillem elektrycznym, ale dobre i to. Tym razem proponuję filet z piersi kurczaka z ziołami i wyśmienitym sosem meksykańskim

Składniki:
4 duże filety z piersi kurczaka
przyprawa do kurczaka (Cykoria)
sos meksykański (Winiary)
pieprz
sól

Wykonanie:
Od filetów odkrawamy "polędwiczki", a następnie lekko rozbijamy. Posypujemy z obu stron solą i pieprzem a także - i to bardzo obficie - przyprawą do kurczaka. Na koniec smarujemy dokładnie sosem meksykańskim (taki fajny, w torebkach do wyciskania) i możemy odstawić do lodówki na ok. godzinę (jeśli się spieszymy, nie jest to bardzo konieczne). Pieczemy na grillu na złoto-brązowy kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz