poniedziałek, 12 października 2015

Pieczarki z pietruszką

"Pieczarkowego ciągu" ;) ciąg dalszy... Zostało po ostatnim zakupie jeszcze trochę pieczarek, które znakomicie nadały się na poniedziałkowe późne śniadanie. Trzeba też było jakoś "zagospodarować" resztę zapomnianej natki pietruszki, która zaczęła więdnąć i zasychać. No i wyszło coś takiego...

Składniki: 
ok. 30 dkg pieczarek
1 średniej wielkości cebula
natka pietruszki
cytryna
oliwa
pieprz
sól

Wykonanie:
Tradycyjnie zaczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę i przesmażenia jej na oliwie. Pieczarki kroimy wzdłuż kapelusza na 2 - 3 części i następnie w plasterki. Dodajemy na patelnię. Przyprawiamy. Natkę pietruszki siekamy na drobno. Całość obficie skrapiamy sokiem z cytryny - z mniej więcej 1/3 owocu. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez kilka minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz