Poderwano mnie dziś w trybie alarmowym do wykonania obiadu. Cóż można zrobić na obiad, żeby było szybko, smacznie i pożywnie? Ano dobrą zupę na przykład. A ponieważ jest sezon w sam raz na brukselkę, to zdecydowałem się wykonać kapuśniaczek z pulpecikami. Tym razem jednak postanowiłem go zrobić trochę inaczej, niż zwykle - inne mięso + papryka + śmietana...Jednym zdaniem znów bardzo twórcze podejście i 100% rozruch fantazji kulinarnej. Nie o wszystkim pomyślałem od razu - zaczęło się od myśli, by inaczej doprawić pulpeciki, potem okazało się, że akurat zabrakło mięsa z indyka, a potem potem przyszła na myśl śmietana, bo... jeśli zabiela się zupy jarzynowe, w których jest brukselka, to niby dlaczego nie taką, gdzie brukselka jest jednym z głównych składników? Od początku wiedziałem, że to niezły pomysł, że wszystko się powinno nieźle skomponować i że będzie to naprawdę smaczne danie, ale efekt końcowy i tak mnie zaskoczył, gdyż zupa udała się naprawdę wybornie!
Składniki:
50 dkg brukselki
4 spore ziemniaki
duża marchewka
40 dkg mielonego z łopatki
2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
bulionetka do duszonych warzyw (Knorr)
200 g gęstej śmietany
papryka ostra w proszku
sos sojowy
bułka tarta
pieprz kolorowy
sól
koperek
Wykonanie:
1. Umyte i obrane ziemniaki kroimy w niezbyt dużą kostkę. Marchewkę kroimy w plasterki lub półplasterki (jeśli jest naprawdę gruba, możemy w ćierćplasterki). Zalewamy ok. 2 litrami gotującej się wody, dodając bulionetkę.
2. Mięso mieszamy z bułką tartą i doprawiamy sosem sojowym. Dodajemy ok. pół łyżeczki ostrej papryki w proszku, świeżo zmielony pieprz kolorowy, oraz około trzech łyżek bułki tartej. Wyrabiamy na jednolitą masę o odpowiedniej konsystencji. Z mięsa formujemy niewielkie pulpeciki - wielkości mniej więcej dużych
orzechów laskowych i dorzucamy je do garnka z gotującym się wywarem.
3. Z brukselki usuwamy wierzchnie liście i skrawamy końcówkę głąba.
Mniejsze sztuki możemy pozostawić w całości, większe dzielimy na połowy,
lub nawet na ćwiartki. Po upływie ok. pół godziny - licząc od początku gotowania - dodajemy do gotującej
się zupy. Przyprawiamy płaską łyżeczką soli, świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i także ok. 0,5 łyżeczki ostrej papryki. Dodajemy też koncentrat. Gotujemy ok. 15 minut.
4. Ok. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy śmietanę i całość dokładnie mieszamy. Na koniec, gdy zupa jest już na talerzach, posypujemy ją siekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz