Cebulowa w innej odsłonie, według własnego pomysłu. Bajecznie prosta i szybka, a przy tym nadzwyczaj smaczna, zdrowa i pożywna.
Składniki:
4 - 5 sporych cebul
1 pęczek dymki
2 - 3 duże ziemniaki
40 dkg łopatki mielonej
2 bulionetki drobiowe
4 - 5 ziarnek ziela angielskoego
3 - 4 liście laurowe
100g tartego sera gouda / ementaler
ok. 200g śmietany 18%
masło klarowane
pieprz
sól
koperek
Wykonanie:
1. Do garnka z ok. 2 litrami wody wrzucamy bulionetki, rozdrobnione mięso oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
2. Cebulę kroimy w "pióra" i szklimy na patelni na silnie rozgrzanym maśle. Tak przygotowaną dodajemy do zupy. Opcjonalnie możemy dodać startą na dużych oczkach marchewkę. Całość gotujemy, aż warzywa zmiękną.
3. Śmietanę rozrabiamy w misce z kilkoma łyżkami zupy i dodajemy do garnka.
4. Dodajemy tarty ser. Użyłem gotowej mieszanki goudy i ementalera (50/50) z Mlekovity.
5. Finalnie przyprawiamy i gotujemy jeszcze 2 - 3 minuty. Podajemy posypaną świeżym koperkiem.
5. Finalnie przyprawiamy i gotujemy jeszcze 2 - 3 minuty. Podajemy posypaną świeżym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz