środa, 24 sierpnia 2016

Kurczak pieczony w cukinii

Lubimy drób. Ma nie tylko walory smakowe, lecz jest także daniem dość lekkim, nie obciążającym żołądka. Tym razem zdecydowałem się na kurczaka pieczonego z cukinią, któr nam pięknie obrodziła w tym roku w naszym ogrodzie. Inspirację zacerpnąłem z jednego z pisemek kulinarnych, ale danie zrobiłem po swojemu. Przede wszystkim nigdy, przenigdy nie usuwam skórki - co polecano uczynić w przepisie. Owszem, pozbywamy się w ten sposób tłuszczu, ale też walorów smakowych, jakie ma zrumieniona skórka.  Mięso, dzięki ziołom i cukinii, nabrało wyśmienitego smaku i aromatu. 

Rodzina mówi, że kurczak był "akuratny". Kusi mnie jednak także poeksperymentowanie z tym daniem - dodanie więcej papryki (ostrej tak 2x więcej, ale sporo łagodnej), cebuli (może czerwonej?), może też trochę zmian w skłądzie ziół... To, że wyszło dobrze, wcale nie znaczy, że nie warto spróbować zrobić jeszcze inaczej. :)


Składniki:
4 udka z kurczaka
2 średniej wielkości cukinie
4 - 5 ząbków czosnku
5 łyżeczek cząbru
3 łyżeczki oregano
pół łyżeczki ostrej papryki
5 - 6 łyżek oleju
płaska łyżeczka soli

Wykonanie:
1. Oddzielamy podudzia od udek. Myjemy.
2. Z oleju, suszonych ziół, papryki oraz soli przygotowujemy marynatę. Dodajemy pokrojony w cienkie plastry lub posiekany czosnek. Dokłądnie nacieramy marynatą mięso i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Ja mięso przygotowałem dzień wcześniej.
3. Mięso, wraz z całą marynatą, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Rozgrzewamy piekarnik do ok. 180 stopni.
4. Cukinię kroimy w cienkie półplasterki i obkłądamy nią mięso.
5. Całość pieczemy, aż mięso zrobi się miękkie i zrumieni się. Możemy włączać w trakcie pieczenia termoobieg, dla lepszego zrumienienia się mięsa, lecz tylko na krótko i pilnując, by cukinia nie zaczęła się nam przypalać. Podczas pieczenia także kilkakrotnie przekładamy całość - głównie obracamy mięso - dla równomiernego upieczenia.
6. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz