środa, 21 września 2016

Kotlet ze szparagami

Przez długi czas nie miałem odwagi robić kotletów zawijanych. Wydawało mi się to szalenie trudne i... nie bardzlo wierzyłem w siebie. Tymczasem to wcale trudne nie jest - wystarczy trochę cierpliwości, by poćwiczyć i odrobinę wprawy. A potem to już sama radość pichcenia i wcinania! :) Tym razem pomyślałem o szparagach, dobrym serze i ziołach. Niestety, o tej porze roku trzeba nastawiać się na szparagi konserwowe, ale i tak całość smakuje bardzo dobrze.


Składniki (na 1 osobę):
1 duży filet z piersi kurczaka
2 - 3 plastry sera gouda
3 krótkie szparagi konserwowe
szczypta oregano
szczypta tymianku
pieprz
sól
jajko
bułka tarta

Wykonanie:
1. Z filetu wykrawamy resztki kości, po czym rozbijamy delikatnie na cienkie kotlety. Najcieńsze powinny być na brzegach, aby kotlety lepiej się zwijało.
2. Kotlety posypujemy przyprawami, obkładamy serem i na ser wykładamy szparagi.
3. Zwijamy kotlety, zawijając brzegi.
4. Na talerzu rozkłócamy jajko. Obtaczamy w nim dokładnie zwinięte kotlety.
5. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i formujemy je w dłoniach, szczególnie zwracając uwagę na to, by były dobrze zlepione na końcach.
6. Smażymy ok. 15 - 20 minutnna głębokim oleju w garnku o grubym dnie lub frytkownicy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz