Niby zwykła ziemniaczana, ale zrobiona zupełnie inaczej. Przede wszystkim postanowiłem dodać więcej marchewki, niż zazwyczaj, bowiem doszedłęm do wniosku, że będzie doskonale pasować do ziemniaków. W ten sposób udało się osiągnąć nie tylko ciekawy smak, ale także przyjemny i apetyczny kolor zupy. Oprócz zwykłego pieprzu dodałem także pieprz brazylijski, który również się doskonale sprawdził. Ma on znakomite walory smakowe i szkoda, że wciąż jest trudno dostępny. Jeśli uda się wam go kupić, koniecznie wypróbujcie! Jeśli nie, trudno - zupę można przyrządzić i bez niego, choć uważam, że ze znaczną stratą. Wreszcie: postawiłem na bardzo dużą ilość śmietany.
Składniki:
70 - 80 dkg porcji rosołowej z indyka (skrzydła, szyje)
1 pietruszka
2 - 3 duże marchewki
kawałek pora
kawałek selera
5 - 6 ziemniaków
200 - 250g. śmietany 18%
4 - 5 listków laurowych
5 - 6 ziarenek ziela angielskiego
pieprz
płaska żyżeczka łagodnego pieprzu brazylijskiego
sól
koperek
Wykonanie:
1. Mięso umieszcamy w garnku wraz z oczyszczonymi i pokrojonymi warzywami (z wyjątkiem ziemniaków). Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy bulion (ok. 2 godziny).
2. Gdy mięso zmięknie, wyjmujemy je, a po ostygnięciu kroimy na kawałki. Odłąwiamy także liście laurowe i ziele angielskie.
3. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu. Gotujemy do miękkości, odławiamy pietruszkę i seler, po czym resztę miksujemy.
4. W miseczce rozrabiamy dokładnie śmietanę z kilkoma łyżkami zupy, po czym dodajemy do garnka. Dodajemy przyprawy do smaku.
5. Zupę podajemy posypaną świeżym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz