Często, gdy pichcę coś z kurczaka, pozostają mi resztki odkrojone od fileta z piersi, tzw. "polędwiczki". Gdy ich się trochę uzbiera, można z nich zrobić kolejny fajny obiad. Albo... zostawić sobie na kolację. Tak też właśnie uczyniłem tym razem. Mięso wyszło niezwykle aromatyczne i delikatne, wprost rozpływajace się w ustach. :)
Składniki (na 1 osobę):
2 polędwiczki z kurczaka
1/2 cebuli
Przyprawa do kurczaka firmy Cykoria
śmietana 18%
pieprz
sól
Wykonanie:
Polędwiczki przyprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy bardzo obficie przyprawą do kurczaka. Następnie smażymy na małej patelni na ramie kulinarnej na złocisty kolor. Dodajemy pokrojoną w "pióra" cebulę, a gdy ta się zeszkli, dodajemy kopiastą łyżkę lub dwie śmietany. Dusimy jeszcze przez ok. 3 - 4 minuty, obracając mięso.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz