Podczas jednego z dłuższych wyjazdów nabrałem pewnego dnia wielkiej ochoty na schabowego. Rzecz w tym, że nie miałem ani bułki tartej, ani jajek, a zupełnie bez sensu było kupowanie 10 jajek, żeby użyć jednego do obiadu i całego woreczka tartej bułki. Pojawiła się myśl: "A może by tak zrobić ten schab trochę inaczej" i przyszedł mi do głowy czerwony Delikat. Pozostało tylko rozgrzać masło i wkrótce delektować się naprawdę wspaniałym smakiem.
Składniki:
4 solidne kotlety schabowe
przyprawa Delikat do mięs
Rama kulinarna
pieprz
sól
Wykonanie:
1. Kupując mięso zwracamy uwagę na to, aby były to grube kawałki - mogą być odrobinę grubsze, niż na standardowe kotlety. Mięso rozbijamy, jednak nie tak cienko, jak do zwykłego kotleta. Jeśli zamawiamy rozbite w sklepie, starczy, jeśli sprzedawczyni każdy kawałek przepuści zaledwie 3 - 4 razy przez maszynkę.
2. Kawałki mięsa z obu stron obsypujemy obficie solą i pieprzem, a potem bardzo obficie Delikatem. Kawałki mięsa powinny być dokładnie pokryte dość grubą warstwą przyprawy.
3. Kotlety smażymy - po kilka minut z każdej strony - na silnie rozgrzanym tłuszczu, na średnim gazie. Należy zwracać szczególną uwagę na to, żeby nie były zbyt mocno wysmażone. Najlepsze są, gdy lekko uginają się pod naciskiem widelca, a środek jest lekko "niedosmażony".
4. Danie podajemy z ziemniakami lub frytkami i surówką - idealnie pasuje do niego surówka z pora z majerankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz