sobota, 6 grudnia 2014

Meksykańska zupa gulaszowa

Ponieważ dość dawno nie gotowałem nic "bardzo paprykowego", postanowiłem dziś zrobić coś bardziej w stylu meksykańskim. Nie jestem do końca przekonany, czy to faktycznie "kuchnia meksykańska", ale umówmy się, że tak. ;) W każdym razie jest w tym papryka, kukurydza, fasola... i jest naprawdę smacznie. :)


Składniki:
Ok. 60 - 70 dkg mięsa (np. łopatki wieprzowej lub gulaszowego)
1 słoik sosu meksykańskiego (u mnie Dawtona)
2 cebule (u mnie czerwona i czosnkowa)
4 - 5 sporych ziemniaków
czerwona papryka
por (biała część)
1 spora marchewka
1 spora pieruszka
kawałek selera
1 mała puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli (opcjonalnie)
1 lekko czubata łyżeczka przyprawy do gulaszu
słodka papryka mielona
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
szczypta chili
masło klarowane
sól
pieprz

Przygotowanie:
1. Mięso kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni na dobrze rozgrzanym maśle. U mnie jest to chuda łopatka wieprzowa, ale myślę, że równie dobrze może być to mieszanka wieprzowo - wołowa, lub drób.
2. Cebule kroimy w "pióra". Możemy oczywiście zastosować najzwyklejszą cebulę. Ja jednak zdecydowałem się na mieszankę czerwonej i czosnkowej (do nabycia w dobrych warzywniakach) ze względu na ich szczególne walory smakowe.
3. Gdy mięso jest już "ścięte" i lekko zrumienione, dodajemy cebulę. Całość posypujemy obficie papryką i przyprawą do gulaszu. Podlewamy odrobiną wody i dusimy wszystko razem ok. 10 minut.
4. W tym czasie por, pietruszkę, marchewkę, seler i paprykę kroimy w kostkę i dodajemy wszystko na patelnię, gdy cebula i mięso są już lekko podduszone. Wszystko razem podduszamy jeszcze na patelni ok. 10 minut, dokładnie mieszając składniki, a następnie przekładamy do garnka i zalewamy ok. 1,5 litrem wrzącej wody z czajnika.
5. Ziemniaki kroimy w kostkę i po ok. 15 minutach dodajemy do zupy wraz z kukurydzą ("Bonduelką") i ewentualnie czerwoną fasolą (jeszcze nie próbowałem, ale wydaje mi się, że będzie dobrze pasować).
6. Dodajemy sos i przyprawiamy. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz