sobota, 6 grudnia 2014

Sałatka kukurydziano - serowa

Dziś coś naprawdę specjalnego... Prawdziwe "spécialité de la maison" - nasza ulubiona sałatka, która kolację zmienia w wyśmienitą ucztę. Określamy ją jako kukurydziano - serową, choć zawiera także inne składniki, ze względu na dominujące smaki. Zazwyczaj, gdy ją robimy, gotujemy także białą kiełbasę. Tym razem jednak postawiłem na usmażoną "kiełbasę domową niewędzoną" z niewielkiej masarni w Czerniejewie i efekt również jest wspaniały. Sałatka ta znakomicie smakuje także w towarzystwie kurczaka z rożna - zwłaszcza, jeśli na talerzu znajdzie się też nieco gęstego tłuszczu z kurczaka z przyprawami. :)
Składniki:
ok. 60 dkg sera gouda
2 puszki kukurydzy (po ok. 380 - 400g)
puszka czerwonej fasolki
2 spore ogórki kiszone
3 - 4 płaty czerwonej papryki konserwowej
4 jajka 
2 łyżki majonezu "Hallmans Babuni"
sól
pieprz

Wykonanie:
1. Zaczynamy od sera. Właściwie można wykorzystać różne odmiany sera. Ja jednak po wielu próbach doszedłem do wniosku, że najlepsza będzie gouda, choć ze względu na swą miękkość i lepkość może sprawić pewne problemy przy krojeniu (warto jednak się pomęczyć). Używam zazwyczaj serów z zakładów "Warmia", lecz bardzo dobrą goudę produkuje także mleczarnia "Demi". Ser kroimy w kostkę... I tu mała podpowiedź: kupując ser możemy w sklepie poprosić o pokrojenie w plastry o grubości ok 0,5 cm, co nam ujmie pracy. ;)
2. Dodajemy odsączoną kukurydzę i również odsączoną fasolkę.
3. Ogórki i płaty papryki kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki.
4. Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu i pokrojeniu w kostkę również dodajemy je do garnka.
5. Dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
6. Odstawiamy na co najmniej 1 - 1,5h do lodówki. Warto rozważyć nawet wykonanie dzień wcześniej, gdyż dopiero na drugi dzień ser robi się kremowy i rozpływający się w ustach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz