Ogromnie się stęskniliśmy w naszym domu za brukselką, więc postanowiłem zrobić rodzinie przyjemność. Do pełni sezonu na brukselkę jest jeszcze trochę czasu i ta, która trafia do sprzedaży obecnie jeszcze nie ma pełni smaku, bo jeszcze nie przemarzła przed zbiorami, ale... pojawiła się na naszym stole. Bliscy myśleli, że zrobię klasyczny "kapuśniak brukselkowy", jaki wylansowałem w naszym domu już kilka lat temu, ale NIC Z TEGO! Tym razem puściłem wodze fantazji i zrodziło się danie z rodzaju "szaleństwo kucharza" - w całości wymyślone w ciągu ostatnich kilkunastu godzin. Coraz częściej moi do ostatniej prawie chwili nie wiedzą, co właściwie będą jedli. Czasem słyszę: "Byleś tylko nie dodał cyjanku..." Ha ha ha...
Składniki:
ok. 0,5 kg łopatki
ok. 0,5 kg brukselki
2 duże marchewki
ok. 30 centymetrów drobnego pora
kawałek selera
pietruszka
4 - 5 ziemniaków
1 biała cebula
1 czerwona cebula
1 łyżeczka żółtego curry
1 łyżeczka czerwonej czubricy
1 łyżka masła klarowanego
4 - 5 ziarenek ziela angielskiego
4 - 5 listków laurowych
pieprz brazylijski
odrobina kolendry
150ml śmietany 18%
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
1. Marchewkę kroimy w podłużne kawałki. Podobnie pietruszkę. Rozkrawamy pora na pół. Seler kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy wrzątkiem. Możemy także dodać liście selera. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i kolendrę. Gotujemy do miękkości.
2. Warzywa odławiamy. Marchewkę po wystudzeniu kroimy w kostkę.
3. Mięso kroimy w cienkie plastry o niezbyt wielkiej powierzchni. Posypujemy obficie czubricą i smażymy na maśle ok. 4 - 5 minut. Dodajemy do gotującego się wywaru.
4. Na reszcie tłuszczu szklimy pokrojone w pióra (możemy je też przekroić na pół) cebule. Dodajemy je do wywaru. Warto też przepłukać patelnię odrobiną wody i również ją przelać do zupy.
5. Brukselkę oczyszczamy i jeśli trzeba usuwamy wierzchnie liście. Przekrawamy na pół i po dodaniu do wywaru całość gotujemy ok. 10 - 15 minut.
6. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do garnka. Gotujemy wszystko do miękkości.
7. 2 - 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy do zupy zahartowaną śmietanę i przyprawiamy do smaku. Pieprz brazylijski możemy zastąpić zwykłym.
8. Zupę możemy posypać natką pietruszki lub koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz