To wszystko miało być zupełnie inaczej. Po pierwsze: zupa miała być na piątek, więc w wersji bezmięsnej. Tymczasem wczoraj w Biedronce zauważyłem dawno nie widziane na półkach śledzie w sosie śmietanowym z grzybami (pycha!), więc cały plan kulinarny szlag trafił. Po drugie: obiecywałęm sobie, że tym razem będę się trzymał znalezionego przepisu. No i co? No wyszło jak zwykle. Przede wszystkim w oko wpadła wspaniała kiełbasa, koło której trudno mi było przejśc obojętnie. Potem pojawiło się jeszcze kilka modyfikacji. No i danie wyszło zupełnie po mojemu. Nie żałuję. Zastanawiałem się jeszcze, czy zupy cęściowo nie zmiksować (odłowiwszy wcześniej mięso) - jednak ponieważ ostatnio jeden z moich "starych druhów" chwalił mnie za to, że raczej nie szaleję w kuchni z blenderem, to sobie odpuściłem. Ale jeśli chcemy, aby płyn był gęsciejszy, to można się trochę pobawić. Zupa jest "na bogato", ale jak kto chce, niech sobie jeszcze doda jajko na twardo - pewnie będzie pasować (choć nie gwarantuję, więc i reklamacji nie uznaję).
Składniki:
ok. 40 dkg selera naciowego
4 białe surowe kiełbasy
4 - 5 ziemniaków
2 - 3 duże marchewki
1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
średniej wielkości cebula
ok. 200 ml śmietany 18%
por
masło klarowane
4 - 5 ziaren ziela angielskiego
3 - 4 listki laurowe
cytryna
koperek
pieprz
sól
Wykonanie:
1. Do przygotowanego wcześniej gorącego bulionu (lub wody z dwoma bulionetkami) wyciskamy po kawałku z flaka mięso - tak, że samoczynnie tworzą się niewielkie "klopsiki". Dodajemy przyprawy. Gotujemy.
2. Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na maśle.
3. Por (białą część) kroimy w cienkie półtalarki i dodajemy do smażacej się cebuli.
4. Oczyszczone łodygi selera kroimy na dość cienkie plasterki. Możemy też drobno posiekać garść liści. Dodajemy do cebuli i poru i dusimy na patelni 5 - 7 minut, co jakiś czas całośc mieszając. Następnie przekładamy do garnka.
5. Ziemniaki oraz marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości.
6. 2 - 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy śmietanę oraz łyżkę soku z cytryny
7. Zupę podajemy posypaną świeżo siekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz