czwartek, 15 grudnia 2016

Wieprzowina z suszonymi pomidorami

Z tegorocznej wycieczki do Włoch moi przywieźli sporo oryginalnych włoskich przysmaków, m.in. dużą pakę suszonych pomidorów. Miesiące mijają a nam jeszcze sporo ich pozostało. Ostatnio znów przyniosłem ze sklepu konserwy mięsne a ponad to także dość ciekawy makaron, "szlachecki z czosnkiem niedźwiedzim". Pomyślałem, że owe suszone pomidory - takie trochę "włoskiego słońca" na nasz stół w te zimne i ponure dni - będą do mięsa wybornie pasować, zwłaszcza, jeśli całość zrobię w sosie z jogurtu... greckiego. :) 


Składniki:
2 słoiki (po 300g) "Specjału z szynką"
Duża garść suszonych pomidorów
Ok. 200 ml jogurtu gęstego typu greckiego
1 ząbek czosnku
Łyżeczka bazylii suszonej
Szczypta oregano
Sól

Wykonanie:
1. Mięso wykładamy do garnka i rozdrabniamy. Odrobiną wody dokładnie wypłukujemy słoiki i popłuczyny wlewamy do garnka. Podgrzewamy.
2. Suszone pomidory kroimy w poprzek w dość cienkie paski. Dodajemy do mięsa.
3. Dodajemy jogurt, posiekany drobno czosnek i resztę przypraw. Dokładnie mieszamy. Możemy dodać ok. 50ml wody.
4. Gotujemy ok. 10 minut, ciągle mieszając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz