piątek, 2 grudnia 2016

Pieczona tołpyga z masełkiem czosnkowo - koperkowym

Niewiele jest na tym świecie rzeczy tak pewnych, jak to, że... Co najmniej raz w tygodniu wypada piątek. ;) Piątek wcale nie musi być "bezmięsny" (swoją drogą, ryby to przecież jednak także mięso!) ale tradycja postna mi nie przeszkadza, gdyż bardzo lubię ryby w każdej postaci. Dość często nawet proponuję je w zupełnie inny dzień tygodnia. Tym razem postanowiłem przygotować niezwykle aromatyczne i smakowite, a przy tym bardzo proste, danie z tołpygi. Przepis na nie znalazłem w archiwum miesięcznika "Prześlij Przepis".


Składniki (na 2 osoby):
RYBA
50 dkg filetu z tołpygi ze skórą
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżka koperku
Pieprz
Sól

MASEŁKO
60 g masła
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka koperku
Szczypta soli (opcjonalnie)

Wykonanie:
1. Oliwę wlewamy do miseczki. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz koperek. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. 
2. Tak przygotowaną marynatą nacieramy pokrojoną na porcję rybę i odstawiamy do lodówki na min. godzinę.
3. Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany ząbek czosnku oraz koperek. Jeśli masło nie jest solone, dodajemy także szczyptę soli.
4. Rybę pieczemy ok. 15 - 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz