To, co tym razem zacząłem wyrabiać w kuchni, wprawiło rodzinę w osłupienie. Przede wszystkim już z rana wsiadłem na rower i pojechałem "w pola", by nazbierać młodych... pokrzyw. Pokrzywy nie kojarzą się zbyt przyjemnie - dotknięcie bywa bolesne - i przyzwyczailiśmy się myśleć o nich jako o chwastach. Tak naprawdę jednak pokrzywa zalicza się do ziół. Jest bogata w witaminy, mikroelementy i sole mineralne - ich zawartość jest szczególnie wysoka w młodych liściach. Ma ona bardzo szerokie zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce. Ale żeby w kuchni? A jak najbardziej! I powinna wrócić do naszych łask. Tyle, że nie kupi się jej w żadnym sklepie czy na straganie i trzeba się wybrać poza miasto - koniecznie z dala od dróg i pryskanych chemią pól - i naciąć liści (mniej więcej średniej wielkości "reklamówkę"), ale i to ma swój urok, bo czuje się "powrót do natury". ;) Młoda pokrzywa nie ma jeszcze zbyt wielu parzących włosków, ale do zbierania możemy użyć nożyczek i lateksowych rękawiczek.
Składniki:liście pokrzywy
2 marchewki
4 - 6 ziemniaków
1 spora cebula
3 - 4 ząbki czosnku
4 jajka
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz
sól
majeranek
oregano
bazylia
śmietana
Wykonanie:
1. Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Zalewamy ok. 2 litrami wody (może być wrzątek, aby zupa się szybciej ugotowała). Dodajemy liście laurowe, potłuczone ziele angielskie, pieprz, sól i po dwie szczypty bazylii i oregano. Gotujemy do chwili, gdy warzywa będą miękkie.
2. Pokrzywę dokładnie sparzamy wrzątkiem i płuczemy. Dzięki sparzeniu nie tylko usuwamy drobnoustroje, ale także pozbawiamy parzydełka pokrzywy ich parzących właściwości. Liście odsączamy i siekamy.
3. Cebulę kroimy w "pióra", po czym rumienimy ją na rozgrzanym maśle.
4. Na patelnię dokładamy posiekaną pokrzywę. Całość oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy dwie spore garście majeranku, rozcierając go w dłoni nad patelnią. Dodajemy też po kolejne 2 - 3 szczypty bazylii i oregano. Całość obsmażamy przez kilka minut, dokładnie mieszając wszystkie składniki.
5. Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy do garnka pokrzywę z cebulą. Całość gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy zupę do smaku. Myślę, że oprócz wspomnianych już ziół można dodać trochę ostrej papryki w proszku, ale ten pomysł jeszcze nie został przetestowany. Zupę zabielamy 200 ml gęstej śmietany i całość miksujemy.
6. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.
Zupa jest naprawdę bardzo smaczna i pożywna. Naprawdę warto wprowadzić pokrzywę do wiosennego jadłospisu - to korzyść nie tylko dla zdrowia i urody, ale także przyjemne urozmaicenie na naszych stołach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz