Składniki:
ok. 1 kg nototenii (po 2 na osobę)
ok. 1 kg pomidorów
2 cebule
2 - 3 ząbków czosnku
Oliwa z oliwek lub masło klarowane
2 łyżki gęstej śmietany
przecier pomidorowy
oregano
bazylia
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Ryby oskrobujemy dokładnie z łuski (nie warto wracać uwagi na zapewnienia sprzedawców, że są oskrobane) i płuczemy.
2. Cebulę kroimy w "pióra" i podsmażamy w rondlu o grubym dnie (ew. na płytce) na rozgrzanym tłuszczu (ja preferuję masło). Gdy już się lekko zeszkliła, dodajemy posiekany drobno czosnek. Uwaga! Po dodaniu czosnku nie smażymy dłużej niż ok. minuty, żeby czosnek nam nie zgorzkniał!
3. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli z czosnkiem i całość smażymy. Przyprawiamy sporą ilością oregano i bazylii. Dodajemy także mniej więcej płaską łyżeczkę soli i pieprz. Dusimy ok. 20 minut. Żeby sos nie był za gęsty możemy dodać 1/2 szklanki wody. Po tym czasie sos zabielamy śmietaną, doprawiamy przecierem i zagotowujemy.
4. Ryby układamy na patelni i zalewamy sosem - tak, aby były całkowicie zakryte. Dusimy ok. 15 - 20 minut na małym ogniu.
5. Danie podajemy z ryżem, ew. posypane natką pietruszki.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń