czwartek, 20 lutego 2020

Zupa ziemniaczano - czosnkowa

Chociaż to luty, to zimy jakoś nie ma i chyba już nie będzie. Temperatury utrzymują się na plusie, jednak pogoda bywa dokuczliwa. Gdy wieje wiatr, który potrafi przeniknąć przez odzienie i dokuczyć zimnem, czy też gdy pada deszcz, warto pomyśleć o ugotowaniu pysznej, rozgrzewającej zupy - na przykład ziemniaczanej z solidną dawką czosnku.

Jestem "wielkopolska pyra" więc ziemniaki są mi bardzo bliskie. ;) Bardzo je lubię w różnych postaciach. A zupy ziemniaczane w moim domu lubią wszyscy. Czosnek również bardzo lubię... Domownicy zaś akceptują. Urzekł mnie więc ten przepis, znaleziony na MniamMniam.com. Pomimo, że do zupy idą aż dwie "gałki" czosnku, to jednak nie jest ona bardzo ostra w smaku, gdyż jest on równoważony aromatycznymi przyprawami. Jest ona nawet lekko słodkawa, dzięki karmelizowanej cebuli.



Składniki:
3 spore cebule
2 główki czosnku
2 bulion warzywny (lub 2 kostki bulionu drobiowo - warzywnego)
1 łyżka cukru
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki oleju
100 - 150 ml słodkiej śmietanki 18%
1/3 łyżeczki kuminu
1/3 łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
pieprz
sól

Wykonanie:
1. Cebule siekamy w plastry oraz rozdrabniamy czosnek.
2. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
3. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło z dodatkiem oleju. Na tak powstałej mieszance smażymy cebulę (na średnim płomieniu), posypując ją odrobiną soli aż się zeszkli i zacznie rumienić. Podczas smażenia cały czas mieszamy i pilnujemy, by się nie przypalała.
4. Dodajemy cukier i dalej smażymy przez ok. 1- 2 minut, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru.
5. Dodajemy czosnek i smażymy ok. 1 minuty
6. Zalewamy bulionem lub gorącą wodą, dodając bulion w kostkach.
7. Dodajemy przyprawy - kumin, gałkę muszkatołową, paprykę (jeśli nie mamy wędzonej, może być zwykła), pieprz i sól. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
8. Gdy ziemniaki zmiękną, miksujemy zupę na gładki krem
9. Wlewamy śmietankę i dokładnie mieszamy (ja zwykle dodaję ciut więcej śmietany, niż jest zalecane - rzecz smaku).
10. Podajemy posypaną świeżą natką pietruszki.

Opcjonalnie jako dodatek możemy przygotować grzanki z bagietki. Bagietkę można obsmażyć na patelni, bądź też w piekarniku - np z dodatkiem żółtego sera i ziół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz