Lubię dania z różnych stron świata, ale - co oczywiste - szczególnie cenię dania kuchni polskiej. Dla wielu "kuchnia polska jest najlepsza na świecie" - i doskonale ich rozumiem. Może "najlepsza" to przesada, oparta na swojskości i lokalnym patriotyzmie... kulinarnym ;) - ale niewątpliwie zalicza się do bardzo dobrych kuchni i bywa doceniana na świecie.
Uwielbiam tradycyjne polskie zupy. Wśród zup zaś bardzo lubię te o wyrazistym, kwaśnym smaku. Mam tak od dziecka - podczas gdy wielu moich rówieśników na kwaśne zupy grymasiło. Tak samo, jak od dziecka uwielbiam śledzie w śmietanie - które u moich kolegów wywoływały bunt. Jedną z tych moich ulubionych zup jest zaś zupa ogórkowa.
Uwielbiam tradycyjne polskie zupy. Wśród zup zaś bardzo lubię te o wyrazistym, kwaśnym smaku. Mam tak od dziecka - podczas gdy wielu moich rówieśników na kwaśne zupy grymasiło. Tak samo, jak od dziecka uwielbiam śledzie w śmietanie - które u moich kolegów wywoływały bunt. Jedną z tych moich ulubionych zup jest zaś zupa ogórkowa.
Składniki:
500 g mięsa z udek kurczaka
1 opakowanie (700 g) ogórków kiszonych wraz z zalewą
ok. 500 g ziemniaków
1 duża marchew
1 pietruszka
kawałek selera
2 średnie cebule
ok. 200 ml śmietany 18% do zup i sosów
pęczek koperku
masło klarowane
pieprz
sól
Wykonanie:
1. Mięso kroimy na kawałki i zalewamy ok. 2 litrami wody. Gotujemy ok. pół godziny.
2. Cebulę siekamy w pióra a ziemniaki w średniej wielkości kostkę.
3. Na patelni rozgrzewamy masło. Szklimy na nim cebulę. Następnie dodajemy ziemniaki i całość obsmażamy przez kilka minut, dokładnie mieszając. Dodajemy do wywaru.
4. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach.
5. Na patelni rozgrzewamy kolejną porcję masła. Smażymy na nich rozdrobnione warzywa ok. 5 minut. Dodajemy do wywaru.
6. Gdy ziemniaki zmiękną, dodajemy wodę spod ogórków oraz przyprawy do smaku.
7. Dodajemy drobno posiekany koperek. Całość gotujemy, aż warzywa zmiękną.
8. Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami zupy i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 2 - 3 minuty na małym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz