poniedziałek, 27 stycznia 2020

Zupa ziemniaczano - selerowa

Tym razem obiad ekonomiczny. A to dlatego, że wykonany po części ze składników z grupy "żeby się nie zmarnowało". Została z dnia poprzedniego woda po gotowaniu białej kiełbasy - świetna do robienia zup - a w lodówce było pół selera naciowego, który zaczynał więdnąć i koniecznie trzeba było go zużyć, bo nie należy marnować jedzenia.



Składniki:
6 - 8 ziemniaków
ok. 20 dkg. selera naciowego (1/2 opakowania)
6 grubych plastrów baleronu
1 - 2 białe kiełbasy (opcjonalnie)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku (lub 2 kostki czosnku Knorr)
200 - 250 ml śmietany 18% ukwaszonej
3 łyżeczki mieszanki "zioła transylwańskie"
1 łyżka masła klarowanego
ok. 1 litra wody spod białej kiełbasy
ok. litra wody
pieprz
sól
koperek

Wykonanie:
1. Wstawiamy na ogień zmieszane wody.
2. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do wody.
3. Seler naciowy kroimy w plasterki. Jeśli ma liście, nie odrzucamy ich. Opcjonalnie przed dodaniem do wywaru możemy go podsmażyć na maśle klarowanym.
4. Baleron (w plastrach o grubości ok. 2 - 3 mm) kroimy w kostkę. Smażymy na maśle klarowanym. To samo czynimy z białą kiełbasą, jeśli zdecydujemy się ją dodać.
5. Do smażących się wędlin dodajemy posiekaną cebulę.
6. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do smażących się na patelni składników. Całość smażymy jeszcze ok. 2 minut.
7. Obsmażoną wędlinę i warzywa dodajemy do wywaru. Dodajemy przyprawy i gotujemy, aż ziemniaki i seler zmiękną.
8. Śmietanę hartujemy w miseczce kilkoma łyżkami zupy i dodajemy do wywaru.
9. Zupę podajemy, posypując ją po rozlaniu na talerze koperkiem.

Zupę można wykonać także na bulionie drobiowym a dla zagęszczenia dodać zasmażkę mączną.

1 komentarz:

  1. Free Slots Casino
    Free Slots Casino Games · No Deposit 아르고캡쳐 Bonus Casino 슬롯 머신 사이트 · No Deposit Bonus Casino · Free Spins Casino · No 해외 배팅 사이트 가입 Deposit Bonus Casino 토토 가입 머니 · Free bet365 com au Spins Casino · No Deposit Bonus Casino · No

    OdpowiedzUsuń