W ostatnich dniach cieszyć się możemy "pogodą jak marzenie" i szkoda siedzieć w "czterech ścianach". Tak więc na niedzielny obiad postanowiliśmy się przenieść do ogródka i zrobić na grillu. A cóż może być lepszego do dań z grilla, gdy słońce mocno grzeje, niż jakaś zupa na zimno? Postanowiłem więc przygotować to popularne i nadzwyczaj proste meksykańskie danie.
Składniki:
2 duże awokado
ok. 0,5 litra rosołu / bulionu
ok. 100g śmietany 18%
kolendra
pieprz
sól
Wykonanie:
1. Umyte awokado obieramy tak, aby zrobić to jak najcieniej. Możemy użyć obieraczki do ziemniaków, ale z dojrzałego awokado skórka powinna schodzić bez problemów, więc możemy po prostu naciąć i dalej obierać delikatnie palcami. Po obraniu kroimy owoc na kawałki i odrzucamy pestkę.
2. Kawałki owocu dodajemy do wystudzonego rosołu / bulionu. Jeśli nie mamy gotowego rosołu domowego, możemy użyć 1 - 2 bulionetek drobiowych (zależnie od tego, czy chcemy uzyskać smak łagodniejszy czy nieco mocniejszy) rozpuszczonych w pół litrze wody.
3. Dodajemy śmietanę i całość dokładnie miksujemy. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i świeżo mieloną kolendrą.
4. Gotową zupę wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc.
Zupę można podawać na wiele różnych sposobów. Ja zdecydowałem się na migdały, lekko podprażone na grillu, oraz po szczypcie słodkiej mielonej papryki i kurkumy, ale można użyć natki pietruszki, pokruszonych drobno orzechów, itd.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz