środa, 18 maja 2016

Młoda kapusta zasmażana

Bo ja po prostu kocham młodą kapustę. Żal myśleć, że wkrótce się skończy ta przyjemność... Niemniej zawsze można coś podobnego zrobić po prostu z kapusty i cebuli, gdy młodych już nie będzie.

Składniki:
1/2 młodej kapusty
2 pęczki cebuli dymki
1 łyżka koperku
masło klarowane
pieprz
sól

Wykonanie:
Kapustę kroimy wpierw na cztery części (wzdłuż głąba), a potem w paski. Smażymy na silnie rozgrzanym tłuszczu, dość często mieszając. Cebulę kroimy w plasterki lub półplasterki. Ważne jest to, by cebulki były już w miarę duże. Dodajemy do smażącej się kapusty. Na koniec dodajemy koperek i przyprawiamy. Smażymy do momentu, aż kapusta zmięknie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz