Z tego samego zbiorku, co przepis na sałatkę z pieczarkami - czyli z broszurki pt. "Pyszne przepisy na grzyby - dania i przetwory" wydawnictwa Midex - pochodzi także kolejne "cosik", co bardzo mi smakuje (właśnie podjadam!). Tyle, że zrobiłem bez śmietany. Danie bardzo proste, a jednak niezwykle wyrafinowane w smaku. Akurat zostało mi trochę podgrzybków, które już absolutnie nie mogły dłużej czekać. Zresztą obawiam się, że już ostatnich tego roku.
Składniki:
ok. 20 dkg podgrzybków
200 g ryżu
2 kostki rosołowe
3 łyżki śmietany 18%
cebula
masło klarowane
pieprz
sól
Wykonanie:
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ew. drobną (wówczas dajemy ze 2 - 3) "w pióra". Grzyby zaś kroimy w dość cienkie plasterki lub półplasterki.
2. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim cebulę, po czym dodajemy grzyby. Posypujemy delikatnie świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli (ale naprawdę bardzo niewiele!). Dokładnie mieszamy.
3. Gdy grzybki są już elegancko podsmażone, dodajemy surowy ryż i smażymy przez kolejnych kilka minut, delikatnie wszystko mieszając i pilnując, żeby nam nie przywarło do dna patelni.
3. Kostki rosołowe rozpuszczamy w ok. 0,7 litra gorącej wody. Wlewamy na patelnię najpierw ok. 1/3 płynu. Ryż dość szybko go wchłonie - wówczas wlewamy kolejną 1/3, cały czas mieszając. Wreszcie wlewamy resztę i dusimy pod przykryciem 10 - 15 minut.
4. Gdy ryż już będzie miękki (ale nie za bardzo!) dodajemy śmietanę, mieszamy i jeszcze przez 2 - 3 minuty trzymamy na gazie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz