czwartek, 5 listopada 2015

Sałatka z pieczarkami

Pieczarek na moim stole nigdy nie za wiele! Ale przyznam, że dotąd o sałatce z pieczarkami jakoś nigdy nie myślałem. Aż wpadła mi w ręce broszura "Pyszne przepisy na grzyby - dania i przetwory". Przejrzałem i w kilku z tychże przepisów zakochałem się od razu na zabój. M.in. właśnie w pomyśle na tą sałatkę. Połączenie smaków wydało mi się wielce interesujące i... nie myliłem się!

Składniki:
1 kg pieczarek (ok. 20 sztuk)
1 puszka kukurydzy
4 ogórki konserwowe
5 jajek
1 por
majonez
pieprz
sól

Wykonanie:
1. Pieczarki dokładnie płuczemy, po czym gotujemy je w osolonej wodzie. Powinny się zrobić lekko miękkie - może to potrwać ok. 40 - 50 minut. Następnie odcedzamy i odstawiamy, aby wystygły. Po wystudzeniu kroimy je w cienkie plasterki (mniejsze) lub półplasterki (większe).
2. Jajka gotujemy na twardo. Następnie kroimy w kostkę.
3. Także ogórki kroimy w drobną kostkę.
4. Kukurydzę odsączamy i dodajemy do garnka.
5. Por myjemy dokładnie, a następnie kroimy w cienkie półtalarki
6. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Pieprzymy i solimy do smaku oraz dodajemy sporą ilość majonezu (u mnie wyszły trzy łyżki maksymalnie "kopiaste"). Ponownie wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Tyle przepis oryginalny. Po wykonaniu i skosztowaniu.... Ummmmmmm! Moje podniebienie doznało rozkoszy! Natomiast myślę, że być może nie od rzeczy będzie, jeśli następnym razem por najpierw lekko podsmażę i podduszę w bulionie drobiowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz