piątek, 6 września 2013

Dorsz z cebulą w pomidorach

Rodzina zażyczyła sobie rybę na obiad, a ponieważ "nas klient nasz 'per pan'" ;) nie pozostało nic innego, jak rybę zrobić. Wprawdzie życzeniem rodziny była ryba z papryką, ale nie udało się dostać tołpygi, na którą najbardziej liczyłem. Były natomiast w sklepie piękne kawałki dorsza. No więc decyzja (moja) - nie duszony z papryką, a smażony z cebulą w pomidorach. Rodzinka pomysł zaaprobowała, no więc...

Potrzebujemy:
ok. 800 - 1000g filetów z dorsza
4 średniej wielkości cebule
2 słoiczki przecieru pomidorowego (po 200g)
2 jajka
mąka
bułka tarta
olej
cytryna
sól
pieprz
liście laurowe
ziele angielskie

I robimy:
1. Rybę kroimy na niezbyt duże kawałki, posypujemy z obu stron pieprzem i solą i skrapiamy sokiem z połówki cytryny. Następnie wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny.
2. Oba jajka rozbijamy do głębokiego talerze i mieszamy żółtka z białkiem aż powstanie w miarę jednolita masa.
3. Na płaski talerz sypiemy tartą bułkę i mąkę - u mnie na 2 łyżki tartej bułki przypada 1 łyżka mąki - i mieszamy oba składniki.
4. Rybę wyjmujemy z lodówki, po czym każdy z kawałków dokłednie moczymy w jajku i obtaczamy w panierce.
5. Rybę smażymy po kilka minut z każdej strony aż do uzyskania pięknej, złocistej barwy.
6. Cebulę kroimy w półtalarki (lub "pióra") i szklimy ją na gorącym oleju (tym samym, na którym smażyliśmy rybę).
7. Koncentrat mieszamy z wodą, w stosunku 1/3 u dodajemy do cebuli, gdy ta już jest gotowa. Dodajemy 4 - 5 listków laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
8. Sos gotujemy ok. 5 minut.

Danie jest w sumie bardzo proste i przyjemne w smaku (określiłbym go jako łagodno - kwaskawy. Tak przyrządzoną rybę podałem z ziemniakami, ale jak sądzę doskonale będzie pasować także z ryżem. Kawałki ryby mogą się trochę rozpadać, ale tym się nie należy przejmować - pamiętajmy, że mięso dorsza jest dość delikatne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz